fbpx

Over mijn spirituele zoektocht

Is dit nou echt het leven? Dat dacht Giel Beelen een jaar of twee geleden toen zijn werk minder ging, zijn relatie stukliep en hij het verlies van zijn vader en zijn zus vooral verwerkte met veel blowen. Hij ging trainen in de sportschool en ontdekte dat je niet alleen je lichaam, maar ook je hersenen kunt trainen. Sindsdien verslindt hij zelfhulpboeken, volgt hij allerlei trainingen, startte hij met kukuru.nlen doet hij er alles aan om optimaler te leven. Voor wendyonline.nl zal hij vanaf nu elke twee weken schrijven over zijn zoektocht.

Mensen die mij volgen op Insta werden gek van al m’n stories. Ik zat 3 weken lang op een camping in Drenthe en postte alleen maar daarover. Ik heb in het verleden kapitalen uitgegeven aan vakanties naar resorts op de Seychellen en Malediven, maar moet toch eerlijk zeggen dat dit een van de beste vakanties ever werd. Natuurlijk tikte soms zachtjes de regen tegen het tentdoek (ook romantisch trouwens), maar het was zo leuk door de inhoud. Ik was op de ‘Wij zijn Tijdloos’ camping namelijk. Een initiatief van evenementenorganisatie ID&T. Acht weken lang stond deze camping in Erm helemaal in het teken van Mind, Body en Soul. Een ontdekkingsreis waar we als mens eigenlijk altijd wel mee bezig zijn en ik persoonlijk de laatste paar jaar een stuk bewuster. Daarom was ik gevraagd om elke avond een gesprek te voeren met een van de aanwezige creators.

Qigong

Er waren Nederlandse sjamanen die cacao ceremonies gaven, muzikanten met soundhealings en een keur aan voor mij nieuwe ademhalings- en bewegingstechnieken. Ik voelde mij als een kind in de snoepwinkel. Zo deed ik bijvoorbeeld mee aan wat lesjes Qigong, een onderdeel van de Chinese bewegingsleer waar je als een soort karate kid heel langzaam bewegingen maakt met de nadruk op je organen. En natuurlijk met bijbehorende ademhaling. Voor iemand als ik, die de connectie met z’n lichaam en überhaupt dus met zichzelf nog heel erg aan het zoeken is, wat dit echt een eyeopener. Ook waren er verschillende Tantra workshops. Een fenomeen waar ik het laatste jaar ook erg in geïnteresseerd ben geraakt.

Tantra

Nu zou je kunnen denken: och ja hoor, Giel Beelen schrijft voor Wendy en het gaat gelijk weer over seks. Maar dat zegt dan vooral wat over jezelf. Tantra gaat namelijk over je levensenergie. In verbinding staan met jezelf en je emoties (en zoals ik al schreef vind ik dat oprecht moeilijk). Uiteraard heeft het dus ook wel degelijk met seksuele energie te maken. Dus een tikkeltje zenuwachtig ging ik, als single man, naar de workshop toe. Afke Reijenga en haar vriend Sjoerd den Daas gaven het daar in ‘De Healing Garden’. Ik vind het best moeilijk om mensen dichtbij te laten komen (in alle opzichten). Wat, heb ik ontdekt, alles te maken heeft met zelfliefde en verbinding. Voor het eerst zag ik een voordeel in de hele 1,5 meter samenleving want daardoor was ik gewaarborgd dat het nooit te dichtbij kon komen. Althans dat dacht ik…..

Het begon gelijk heel eerlijk toen Afke en Sjoerd om beurten Tantra een beetje gingen duiden en Afke per ongeluk toch in het begin over seks begon. Terwijl Sjoerd net had uitgelegd dat het daar niet (alleen) over gaat. En zoals je dat zelf ook wel kent als je het juist ergens niet over moet hebben, flapte het er juist nog 2 of 3 keer uit bij Afke.  Sjoerd was zichtbaar geïrriteerd en je voelde de (toch al aanwezige) spanning toenemen. Hij was er niet blij mee dat het intro zo ging, benoemde dat en begon even lekker te schreeuwen. Wat een held. Dit was zo krachtig. Daardoor verdampte ook gelijk de spanning! Eigenlijk dus een hele goede eerste Tantra-les.

Hechte band

Nadat we allemaal zittend in een kring even heerlijk mochten zuchten, geeuwen en grommen (als dat zo voelde) was het tijd om elkaar eens goed aan te kijken. Ik werk blijkbaar niet voor niks bij de radio want ik ben daar echt slecht in. Hoe intens het kan zijn bleek wel uit het feit dat er gelijk 2 mensen spontaan begonnen te huilen. En toen kwam er een oefening die me heel diep geraakt heeft.

Twee rijen mensen werden tegenover elkaar gezet. Je moest de onbekende persoon tegenover je commanderen. Of juist volgen (en later deed je dat met iemand andersom). Zonder woorden. Dus op basis van 3 gebaren met je hand: kom maar (door te wenken), stop (met een halt gebaar) of: ga terug (door te wuiven). En dat allemaal… heel…erg… langzaam.

Als ik het nu zo schrijf klinkt het nogal simpel maar sjongejonge wat was dat intens. Aan de ene kant doordat jij bepaalt wat iemand doet. De macht en de kracht daarvan, maar ook: wil ik wel dat die persoon dichterbij komt? En: wanneer houd ik op? Aan de andere kant door het in dienst zijn van iemand anders. Toch het krenkende gevoel als je even moet stoppen of zelfs achteruit moet van die ander. Je maag draait zich om en tegelijkertijd is er heel veel wederzijds respect. Zonder dat je een woord gewisseld hebt met die personen, heb je naderhand, als je elkaar tegenkomt op de camping, het gevoel een hele hechte band te hebben. En dat is ook gewoon zo. Het gaat dan ineens echt over energievelden die met elkaar contact maken. Dat is wel even wat anders dan al diezelfde beperkte standjes die we op internet zien en waarvan we denken dat het seks is. Alleen maar gaan voor dat hoogtepunt. Dat het een hele verkrampte manier is merk je trouwens alleen al aan je ademhaling.

Ademhaling

Het gesprek die avond met Afke daarover was hartverwarmend en komt binnenkort online. Eerder had ik al een gesprek met Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden die een heel verhelderend boek over Tantra hebben geschreven.

Tijdloos is een herinnering om nooit te vergeten. Ik moet het allemaal nog een beetje integreren dus ik zal er hier vast nog weleens op terug komen.

En voor de mannen die meelezen: let de volgende keer tijdens de seks maar eens op je ademhaling. Dat je jezelf hoort kreunen en dan nu aan mij moet denken. Dat is vast een hele goede techniek om de ejaculatie uit te stellen 😉

Scroll naar boven